A intelege mai bine ce inseamna MONOATOMIC

24 Noi

Elementele monoatomice nu sunt decat elemente care sunt izolate chimic, de ex in loc de 60 de atomi de Carbon avem 34 de atomi de Silicon tinuti impreuna in ceva numit Buckministerfullerene( o molecula sferica… google it).

Semnificatia sta in faptul ca atunci cand un singur element metal progreseaza de la starea metalica la starea monoatomica, el trece printr-o serie de stari diferite. Acestea includ:

– Un aliaj format din mai multi atomi ai aceluiasi element, care prezinta toate caracteristicile asociate in mod normal cu metalul: conductivitate electrica, culoare, gravitatie specifica, densitate , s.a.m.d. Temperatura instrinseca a atomului poate fi temperatura camerei.

-O combinatie de mult mai putini atomi ai aceluiasi element care nu mai prezinta caracteristicile asociate cu metalul. De exemplu se poate modifica conductivitatea electrica si culoarea. Temperatura intrinseca poate sa scada de exemplu de la 50 la 100 grade K (sub  -200 grade C).

-Un microcluster de cativa atomi – de regula mai putin de 100 de atomi, chiar de ordinul a 12 atomi. Caracteristicile metalului incep sa dispara una cate una pana cand este greu sa recunosti elementul.  Temperatura intrinseca a scazut aproape de zero absolut (10-20 grade K).

-Forma monoatomica a elementului – in care fiecare atom este inert din punct de vedere chimic si nu mai poseda caracteristicile metalice; si care poate avea proprietati extraordinare deoarece temperatura sa este de cam 1 grad K si superconductivitatea este practic o proprietate automata.

Legat de AUR. In mod normal un metal galben cu o conductivitate electrica precisa si alte caracteristici metalice, natura metalica a aurului incepe sa se schimbe atunci cand atomi individuali de aur formeaza combinatii chimice in numere mult mai mici. La stadiul de microcluster pot exista 13 atomi de aur intr-o singura combinatie. Apoi in mod dramatic, in starea monoatomica aurul incepe sa aiba o culoare verde aprins si cu totul alte proprietati chimice. Conductivitatea sa electrica se duce spre zero chiar si cand potentialul sau de superconductor devine maxim. Aurul monoatomic poate avea variatii substantiale in greutate si chiar pare ca devine non-existent in spatiu-timp.

Alte elemente care au multe din aceleasi proprietati sunt metalele pretioase care includ: Ruteniu, Rodhiu, Paladiu, Argint, Osmiu, Iridiu, Platina si Aur. Toate aceste elemente au intr-un grad mai mic sau mai mare aceeasi progresie ca si aurul in reducerea continua a numarului de atomi conectati. Multe din aceste elemente pretioase sunt gasite in mine si li se spune Pudra de Aur Alb.

Elementele monoatomice exista din abundenta in natura. Dar minereurile de metale pretioase nu sunt intotdeauna identificabile. De exemplu minerii din minele de aur le numeau „aur fantoma” – element ce are aceeasi chimie cu aurul, dar care nu sunt galbene si nu apar sa aiba conductivitate electrica si care nu puteau fi identificate cu spectroscopia de emisie obisnuita.

Totusi printr-o tehnica numita vaporizare fractionala, elementele monoatomice pot fi gasite si identificate cu o spectroscopie de emisie avansata.Acest fapt a fost discutat de David Hudson in incercarea de a separa aurul si argintul de minereul pur- dar a fost impiedicat de aurul fantoma care nu avea o valoare intrinseca.

Procesul presupune plasarea unei probe pe un electrod de carbon, deplasarea a unui al doilea electrod de carbon in jos la o pozitie chiar deasupra primului si apoi bagarea unui arc de curent continuu de la un electrod la altul. Intensitatea electrica a arcului va ioniza elementele din proba in asa fel ca fiecare element va da frecvente specifice de lumina.

Masurand frecventele specifice( spectrul elementelor) se pot identifica ce elemente existau in proba. In mod normal aceasta analiza spectroscopica presupune 10-15 secunde de curent dupa care electrozii sunt arsi.

In tehnica avansata, electrozii de carbon sunt plasati in gaz inert (de ex Argon). Aceasta permite ca procesul de emisie spectroscopica sa continue mai mult de 15 secunde, pentru a identifica toate elementele in diversele forme.

Cheia intelegerii elementelor monoatomice este sa recunoastem ca starea monoatomica rezulta intr-o rearanjare a orbitelor electronilor si nucleilor in insasi atomul. Aceasta este o derivare a termenului : Element monoatomic Rearanjat Orbital (ORME).

Starea monoatomica implica o situatie in care un „atom este liber de influenta altor atomi”. Este aceasta poate incalcarea unei legi fundamentale a Universului care spune ca nimic nu este separat? Daca aceasta lege constituie realitatea atunci o conditie necesara existentei  elementelor monoatomice ar fi ca ele sa fie superconductori pentru a fi legate in spatiu si timp cu celelalte elemente monoatomice. Aceasta ar fi necesar pentru a preveni separarea. Intrebarea este daca separarea este Iluzia Ultima?

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s